maandag 30 maart 2015

3D Differentiëren

Vanmiddag samen met mijn ontwerpgroepje een instructional designmodel ontwikkeld voor differentiatie. Uitgangspunt waren de drie manieren waarop differentiatie plaats kan vinden: op het product, de inhoud of het proces.
Omdat wij ambitieus (en competitief) zijn, hebben we ervoor gekozen om al deze manieren te verwerken in ons model. Niet gemakkelijk, maar met wat technisch inzicht zeker niet onmogelijk.
Hieronder de link naar de prezi waarin ons model uitgelegd en schematisch weergegeven staat:
http://prezi.com/grlgq1gz693e/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

zondag 29 maart 2015

Toetsen

Als voorbereiding voor morgen mezelf verdiept in summatief en formatief toetsen. Super interessant, maar ook wel confronterend. Summatief toetsen is in mijn optiek niet slecht, maar bij mij op school ligt hier wel erg de nadruk op. Het gevolg hiervan is dat de toets een momentopname is en de leerlingen alleen leren voor de toets en niet om met de kennis die ze opdoen weer een stapje verder te komen. Een veel gehoorde klacht vanuit de bovenbouw is dan ook dat leerlingen 'niets meer weten van wat ze een jaar daarvoor hebben geleerd'. Het komt ook voor dat leerlingen niet begrijpen dat dat wat ze bij het ene vak leren, ook nuttig kan zijn bij het andere vak. Of zelfs in het dagelijks leven. Zo leren de leerlingen bij Nederlands hoe zij een mailtje moeten opstellen, maar krijg ik van dezelfde leerlingen mailtjes zonder aanhef, zonder leestekens en zonder hoofdletters. Soms moet ik zelfs uit het adres opmaken van wie het mailtje afkomstig is. Pas als je in de les hierop terug komt, zijn er leerlingen die de link met Nederlands leggen. 'O, moet je dat ook echt gebruiken, die regels?'
Tja...

In mijn herontwerp wil ik de nadruk vooral leggen op formatief toetsen. Het doel van mijn herontwerp is niet dat leerlingen feiten uit hun hoofd leren. Ik wil juist dat zij binnen elke opdracht een vaardigheid leren die zij weer nodig hebben om een volgende opdracht uit te voeren. Op die manier leren zij steeds meer en krijgen zij directe feedback. Als ze een vaardigheid niet beheersen, kunnen ze niet verder met de opdracht. Binnen de opdrachten moeten ze ook elkaar beoordelen (peer-feedback).
Samen met mijn collega Moniek van Veghel ben ik begonnen met het opzetten van een grote afsluitende opdracht voor de tweede klas kader-mavo. Deze opdracht laat de leerlingen terug kijken op twee jaar Mens & Maatschappij. Kennis is hierbij een middel, vaardigheden aanleren is het doel.

dinsdag 24 maart 2015

Trapmodel

Voor mijn herontwerp heb ik een voorlopig trapmodel ontwikkeld, gebaseerd op de theorie van de 21st century skills en het leren in vijf dimensies, allebei volgens Marzano. Het trapmodel is daarnaast gebaseerd op de taxonomie van de piramide van competenties van Miller.
Hieronder de link naar mijn voorlopige trapmodel.

https://drive.google.com/file/d/0BwCb15riORVYWnRvWkl1ZVJ6ZUU/view?usp=sharing

maandag 23 maart 2015

Flow les

Economie is binnen Mens & Maatschappij een onderwerp dat veel leerlingen niet meteen aanspreekt. Om hier verandering in te brengen, heb ik samen met mijn 'ontwerpgroepje' een les gemaakt waarbij het de bedoeling is dat de leerlingen 'in de flow' terecht komen en economie op die manier leuker en activerender vinden.

De les hebben we beschreven in een prezi. Hieronder de link:
http://prezi.com/q_owvdn4yadf/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

zondag 22 maart 2015

Flow in de keuken

Mijn ultieme flow-moment beleef ik het gemakkelijkst en het vaakst als ik in de keuken sta. Omdat ik allergisch ben voor alle soorten melk, kan ik veel dingen die uit pakjes komen niet eten. Daardoor ben ik creatief geworden in het koken-zonder-melk, met als extra uitdaging dat ik daarbij niet wil leveren op smaak. Dit zorgt er voor dat ik regelmatig in de keuken sta om nieuwe dingen uit te proberen, of (vaak op verzoek) koekjes, loempia’s, worstenbroodjes of taarten sta te bakken. Toen ik twee weken geleden een gesprek wilde met een paar bestuursleden van school over het curriculum, was dat prima, onder de voorwaarde dat ik voor iets eetbaars zou zorgen. De avond voor het gesprek stond ik dan ook een appeltaart te bakken.

Het bakken of koken heeft een helder doel: er moet uiteindelijk iets ontstaan dat eetbaar is en het liefst ook lekker smaakt. Daarnaast kan ik me er helemaal op concentreren, er zijn in mijn kleine keuken geen andere afleidingen te vinden. Als er iets mislukt, is dat voor mij geen reden om er mee te stoppen. Ik zoek liever uit wat de oorzaak is, om vervolgens overnieuw te beginnen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, maar wil wel bekend zijn met het principe. Steeds een nieuwe stap werkt voor mij beter dan een heel nieuw concept uitproberen. Ik haal veel recepten van internet of uit boeken, maar vind het leuk om deze aan te passen aan mijn eigen smaak en ideeen. Soms moet een recept ook aangepast worden vanwege mijn allergie. Als ik zelf iets heb aangepast of ‘bewerkt’ en het blijkt een goede combinatie te zijn, geeft me dat een extra boost om vaker te experimenteren.


De meeste recepten geven een tijdsindicatie aan. Als ik zelf iets verzin, kan ik vaak wel schatten hoe lang ik er mee bezig ben. Deze tijd klopt meestal ook, waardoor ik de tijd kan ‘vergeten’ als ik bezig ben. Ik weet dat dat wat ik aan het doen ben, past binnen mijn planning. Dat geeft rust.  

Een van mijn beste flowrecepten is dat van de brownie. In dit recept wordt maar op één moment gebruik gemaakt van een mixer (en dan ook maar voor een minuut of 2), de rest gaat allemaal met de hand; het smelten van de boter en de chocola, het roosteren en pletten van de hazelnoten en het ‘lobbig’ mengen van de bloem met het boter-chocola-eier-suiker-mengsel.  De enige reden dat ik dit recept niet elke week maak, is dat ik weet hoeveel boter, suiker en chocola er in gaat.

En sporten vind ik een stuk minder ‘flow’.  

ICT beleidsplan

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd om samen met het bestuur van de school en een groep docenten mee te denken en te praten over het nieuwe ICT beleidsplan dat vanaf volgend jaar ingevoerd moet gaan worden.
In groepen konden we discussiëren over verschillende onderwerpen, van de visie van de school en zijn medewerkers tot de gewenste 'infrastructuur' op het gebied van ICT. In vier rondes konden we hier over praten, wat de ene keer zorgde voor een gezamenlijk standpunt, maar op andere momenten ook verschillende wensen en verwachtingen aan het licht bracht. Heel interessant om hierover na te denken en vooral ook om te horen hoe anderen hier over denken.
Uit de gesprekken bleek ook dat de school behoefte heeft aan onderzoek op het gebied van ICT binnen de school. Dat zorgde er voor dat ik super enthousiast werd. Toen de directeur dan ook vertwijfeld vroeg: 'Wie gaat dat allemaal doen dan, die onderzoeken?' sprong ik meteen naar voren. 'Ik.'

Hm. Nu alleen nog even kijken of ik mijn LA5 onderzoek aan kan passen.

zondag 15 maart 2015

X11


Op  9 maart heb ik samen met een aantal medestudenten een bezoek gebracht aan het X11 in Utrecht. Een vriend van mij geeft hier nu 5 jaar les in het vak maatschappijleer. Het X11 is een school voor grafimedia, wat betekent dat de leerlingen het leuk vinden om creatief bezig te zijn. Een (groot) deel van de lessen heeft dan ook een (deels) creatieve invulling.

Daarnaast begint de school nu met een nieuw onderwijsconcept. Er is een nieuwe locatie gevonden waar dit concept vanaf 9 maart tot het einde van het schooljaar getest gaat worden. Het idee is dat leerlingen 1x per maand een hele week op deze nieuwe locatie werken aan een onderzoek, waar zij op maandag mee beginnen en waarover vrijdag een presentatie gegeven moet worden. De leerlingen mogen in deze week alle beschikbare materialen gebruiken en aan elke aanwezige docent informatie vragen. De school beschikt over nieuwe technieken, waarbij de 3D-printers een prominente plek krijgen.

Het idee dat leerlingen zelf een onderzoek doen op basis van hun eigen interesse en dat zij daarvoor zelf mogen uitzoeken wie en wat zij nodig hebben spreekt me erg aan. Dit is wat mij betreft een stap richting het onderwijs van de toekomst: leerlingen nieuwsgierig maken en zelf antwoorden laten vinden op hun eigen vragen. De docent is hierbij natuurlijk heel belangrijk als begeleider, maar niet meer als informatiepunt. De informatie kunnen de leerlingen op andere manieren verkrijgen. De docent stuurt hen daarin en wijst hen de weg.

In mijn achterhoofd had ik gedurende het bezoek natuurlijk steeds mijn herontwerp. Dit herontwerp richt zich op het behandelen van de actualiteit binnen verschillende lessen. Het behandelen van de actualiteit is belangrijk, om leerlingen wegwijs te maken in de maatschappij en hen te leren hoe ze hun eigen mening gefundeerd moeten vormgeven. Helaas ontbreekt het docenten vaak aan tijd om veel met de actualiteit te doen. Het volgen van de methode is dan een stuk ‘docent-vriendelijker’.  Een gemiste kans, als er zoveel actueels te vinden is dat ook nog vaak in verband kan worden gebracht met het verleden.

Het idee dat leerlingen dan zelf een onderzoek gaan doen en steeds beter leren hoe ze dat op de goede manier aan moeten pakken, houdt in die zin verband met mijn herontwerp dat leerlingen ook bij mijn model zelf op onderzoek uit moeten gaan. In het begin is dit misschien wat lastiger, maar als leerlingen hierin zelfstandiger worden en beter snappen welke wegen ze moeten bewandelen en waar ze informatie kunnen vinden, zal ook dit steeds minder problemen opleveren.

 

Over een jaar wil ik graag terug naar het X11 om te zien hoe hun concept uiteindelijk vorm heeft gekregen. Omdat wij ons bezoek brachten op het moment dat de locatie voor het eerst open was voor de leerlingen, was er nu nog niet veel te zien. Het meubilair bestond vooral uit stoelen, de rest zou pas later die week bezorgd worden. Maar het kan snel gaan in het onderwijs. Wie weet heeft de rest van Nederland over een jaar ook al veel gehoord van het X11.

zaterdag 7 maart 2015

Curriculum-analyse Deel A en B

Afgelopen week veel gesprekken gevoerd met collega's en bestuursleden van het Fioretti College. Door deze gesprekken heb ik nu Deel A en B van de curriculum analyse kunnen maken. Hieronder de links.

Deel A:

https://prezi.com/lvsc39evrhvj/curriculum-analyse-fioretti-college/

Deel B:

https://drive.google.com/file/d/0BwCb15riORVYcmNiOGlmd1p3clk/view?usp=sharing

donderdag 5 maart 2015

Curriculum analyse Deel B versie 05-03-2015

Gisteren een gesprek gehad met de onderbouwdirecteur van het Fioretti College, Clemens Geenen, die mij een stuk verder heeft kunnen helpen met de analyse.
Hieronder de link naar de nieuwste versie van Deel B, dat ik met de hulp van Clemens goed heb kunnen aanvullen.

https://drive.google.com/file/d/0BwCb15riORVYRWtsdE5MY0FIM28/view?usp=sharing

dinsdag 3 maart 2015

Conceptmap versie 1

Hieronder de eerste versie van mijn conceptmap :)

maandag 2 maart 2015

Curriculum analyse Deel B

Deel B van mijn curriculum analyse. Nog niet af, maar wel al een stukje op weg. Vandaag ook geleerd hoe ik links moet toevoegen in een word-bestand. Bedankt Ester en Marjolein!

https://drive.google.com/file/d/0BwCb15riORVYWk9iamJxZ3FaSHM/view?usp=sharing

Curriculum analyse Deel A

Hieronder de link naar Deel A, de prezi van de curriculum analyse. Hij is weer wat bijgewerkt :)

https://prezi.com/lvsc39evrhvj/curriculum-analyse-fioretti-college/

Paper LA1

Hierbij de link naar mijn paper van LA1:

https://drive.google.com/file/d/0BwCb15riORVYcC11Q0Vsa1lSSDQ/view?usp=sharing

Een tegen- en twee meevallers

Vol goede moed en zin ging ik vorige week maandag na een middag en avond studie naar huis. Ik zou in de week die komen ging veel kunnen doen aan mijn studie en had er zin in. Ik wist precies waar ik naar toe moest en hoe ik dat zou gaan doen. Dat wist de mevrouw die mij 21 uur later aanreed helaas niet zo goed...
Gevolg: mijn auto in de kreukels en een hoop gedoe met verzekeringsmaatschappijen, schade experts en leenauto's. Ook de website 'gaspedaal.nl' heb ik meer bezocht dan mijn persoonlijke Fontys-pagina. Daardoor hield ik maar weinig tijd over voor de studie.
Gelukkig had ik snel een nieuwe auto gevonden (mijn oude werd al snel total loss verklaard) en had ik nog een extra meevaller: voor vandaag stond er alleen maar een bijeenkomst met mijn leergroepje gepland. Geen college dus, maar wel heel veel tijd om achterstallig werk in te halen!
Op dit moment ben ik al een paar uur bezig met het verder werken aan mijn analyse en heb ik ook al één gesprek gepland staan met de onderbouw directeur, Clemens Geenen. Andere afspraken probeer ik zo snel mogelijk te maken, zo hoop ik snel weer in de race mee te kunnen.
Op naar het herontwerp!

Hier leek de schade nog mee te vallen... Al is het wegslepen van een auto nooit echt een goed teken.