maandag 23 februari 2015

Curriculum analyse Fioretti College

Hierbij de link naar de curriculum analyse van het Fioretti College. Op dit moment nog niet af, maar hier gaat zo snel mogelijk verandering in komen.

http://prezi.com/lvsc39evrhvj/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

zondag 8 februari 2015

Hallo!


Om mezelf semi-spontaan voor te stellen en jullie een beeld te geven van de bedoeling van dit blog, volgt hier een verslagje.
Ik werk als docent Mens & Maatschappij op het Fioretti College in Veghel. Dit is een middelbare school voor vmbo en praktijkonderwijs. Ik geef les aan leerlingen van de onderbouw van het vmbo. Daarnaast ben ik ook mentor van een 2-mavo klas.

Tijdens mijn werk merkte ik dat de leerlingen het leuk vinden om de actualiteit te betrekken bij thema's die eigenlijk passen binnen geschiedenis, aardrijkskunde of economie. De leerlingen vonden het heel interessant om actuele gebeurtenissen te bespreken en hierdoor te begrijpen, en tegelijkertijd leken ze hierdoor de lesstof ook relevanter en interessanter te vinden. Ik schrijf leken, omdat ik hier nog geen goed onderzoek op los heb gelaten ;-).

Het ontwikkelen van onderwijs en lesmateriaal heeft altijd mijn aandacht gehad. Ik vind het lesgeven puur vanuit de methode niet uitdagend genoeg en vaak sluit de methode niet voldoende aan bij mijn leerlingen, doordat de methode geschreven is op 'de gemiddelde leerling'. Ik ben die gemiddelde alleen nog nooit tegengekomen.

Dit LA wil ik me vooral gaan richten op het betrekken van actualiteit binnen de lessen. Actualiteit behandelen is bijna vanzelfsprekend binnen een maatschappijvak, maar ik merk dat mijn collega's het soms lastig vinden om hiermee om te gaan. Want hoe bespreek je moeilijke onderwerpen als terrorisme en politiek? Daarnaast is het niet - helemaal - te voorspellen wat de toekomst gaat brengen en dus ook niet wat het volgende actuele onderwerp gaat zijn. Hier meteen op inspelen is lastig, zeker als je 's avonds geen tijd hebt om een les voor te bereiden over een gebeurtenis van die dag, waar je de volgende dag les over moet geven.

Tijdens dit LA wil ik een model ontwikkelen dat het voor docenten mogelijk maakt om met minimale voorbereiding een actueel onderwerp te behandelen. Op deze manier kost het hen weinig tijd en kunnen we actuele onderwerpen wel behandelen binnen de lessen.
Dit model richt zich niet speciaal op Mens & Maatschappij. Actuele onderwerpen zijn niet alleen maatschappij gerelateerd, maar kunnen ook gelinkt worden aan natuur, techniek, taal en andere aspecten van verschillende vakken. Daarom is het belangrijk om een model te ontwikkelen dat door meerdere docenten van verschillende vakken te gebruiken is.

Best een uitdaging, toch?

maandag 2 februari 2015

Het ADDIE-model in dienst van de constructivistische leertheorie

Het ADDIE-model
 
 

Door middel van het ADDIE-model kan een leerling op constructivistische wijze zelf een analyse maken van het hiaat in kennis of vaardigheden. Deze analyse kan helpen om te komen tot een idee (design) om het hiaat te dichten. In de ontwerpfase gebruikt de leerling de opgedane kennis uit de eerste twee fases om te komen tot een werkbare oplossing. Daarna wordt de oplossing toegepast. In de laatste fase wordt het proces geƫvalueerd. Eventueel wordt de cyclus nogmaals doorlopen het idee aangepast. De docent begeleidt dit proces door sturing, niet door kennisoverdracht.
Dit model past binnen PGO.

Nadelen:
  • Analyse moet gecheckt worden, anders kan de leerling op een verkeerd denkspoor komen.
  • Het kost veel tijd.
  • Vraagt veel van de begeleidingscompetenties van de docent.
  • Docent moet de leerling zelf laten zoeken naar antwoorden en dus begeleiden 'met de handen op de rug'.
Lilian en DaniĆ«lle